Login | Register 
FEATURES
APPLICATIONS
DOWNLOADS
EDUCATION
BLOG
WIKI
FORUM
STORE

TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Share your components here. First one to 100 wins!

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby m1gUn0v » Thu Sep 06, 2018 9:17 am

tnx!

1.14.0 works fine. \m/
m1gUn0v
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 27, 2017 10:40 am

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby django » Fri Sep 07, 2018 12:35 pm

Hi Ivan,

I think I found a bug in 1.14.0.

I have an Ableton session and some scenes have the same name, in this case 'STOP'.
Now in the AbletonSongExt SongInfo['scenes'], there is only one scene with the name 'STOP' and because of this, the total number of scenes is lower then in my Ableton session.
This leads to an 'list index out of range' error in line 138 of the AbletonSongExt, when I fire scenes above a certain number (which makes sense).

So, it looks like there is a problem with duplicate names in Ableton scenes, that needs to be handled.

Thank you for this great component!

Cheers, David
django
 
Posts: 121
Joined: Fri Aug 30, 2013 3:26 am

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby why » Fri Sep 07, 2018 2:50 pm

django wrote:So, it looks like there is a problem with duplicate names in Ableton scenes, that needs to be handled.


I just encountered this as well, not sure if its a Max4Live API/Ableton problem though.

Also just wanted to mention, the cuepoint/locator system in Arrangement view is so good for triggering things in TD, but the band i made the lighting system for uses Session view, so currently I think the best way to get the triggers synced up in TD is to count the bars in Ableton like a dweeb and just have TD wait for that specific bar/beat count.

I've also done a little addition of my own to convert beats/sixteenths/time into extra channels for eighths and triplets and some other weirder rhythm stuff (3/4 over 4/4? i'm not really sure the correct musical theory terminology for what they do). It'd be cool to share some user-made extended features and hear how everyone uses TDAbleton.
why
 
Posts: 37
Joined: Mon Apr 27, 2015 3:14 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby django » Tue Sep 11, 2018 3:04 pm

Also, it would be nice, if the popup window, that opens, when the Ableton session is missing the TDA master plugin, would have a cancel button. It can popup, if you switch Ableton sessions, but you don't necessarily want to create the TDA master plugin...
django
 
Posts: 121
Joined: Fri Aug 30, 2013 3:26 am

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby benflock » Fri Sep 14, 2018 4:52 pm

Hi
love this comp so much - building a big project at the moment - its got lots of track (190+) and a lot of midi going in both directions using tda midis - we started running into issues yesterday and are struggling to trace it - we have begun to not be able to connect

the problem disapears when we delete some tracks but we are finding it impossible to find a pattern - for a while we thought it was a drum rack - but could not reliably reproduce it - then deleting a random track fixed it once - but again we couldn;t trace it -
the closest we are getting to a error message is
'NoneType' object is not iterable -
i've attached a picture - project goes live next week so this is a bit stressful

need to roll updates to get everything up to latest but thought i'd post in case it raises any immediate thoughts

thanks all for any advice -

b

IMG-1838.JPG
IMG-1838.JPG (821.02 KiB) Viewed 194 times
benflock
 
Posts: 16
Joined: Thu Jun 13, 2013 12:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby gschomburgrph » Sat Sep 15, 2018 12:09 pm

Edit: Simple mistake, forgot to follow instructions and set the MIDI control interface.

I'm having some connection issues, I'm trying to connect to a fresh install of Ableton 10.0.3 and TouchDesigner 2018.23760 ( I also tried latest but rolled back for testing purposes) Windows 10. The TDableton components are on 1.10.0 in Touch and Ableton.
I can't seem to get a connection going between the two. I have a similar setup running on another machine that's using an Ableton Trial
I was thinking it could be a port issue and so I've been trying to trouble shoot. 1.10.0 uses port 8000. If I try to ping from TDAbleton op I get nothing back. IfI setup a UDPin in touch listening to port 8000 I can see the pings coming in and if I do a netstat I don't see anything already using 8000
Also originally I was using TDAbleton 1.14 which is using 8001 so I'm feeling like it's less of a port issue and maybe something else?

If anyone has any advise on trouble shooting this it would be great.

thanks
gschomburgrph
 
Posts: 7
Joined: Fri Mar 16, 2018 11:03 am

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby ben » Sat Sep 15, 2018 11:56 pm

While the TDA Master component in your live set was optional in 23760, adding it sometimes sorts out connection issues. As such, new build 2018.25850 now requires it and auto-adds it if it’s missing.
I’d recommend updating to 2018.25850 if you can, there and other small updates wrt ports and in importantly the previous 2018.25000 build had a major TDAbleton update, lots of fixes, which is definitely worth running. Note, it is not backwards compatible because of the all the changes. Remember you need to replace the MIDIRemoteScripts folder contents and the main package component, so give yourself time, not right before a show :shock:

Release Notes
User avatar
ben
Staff
 
Posts: 2268
Joined: Thu Nov 08, 2007 6:55 pm
Location: Toronto

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby benflock » Sun Sep 16, 2018 5:33 am

so it seems like our issue (a couple of posts back up ) is one of size - once we get past a certain amount of tracks and data being passed from ableton to td it seems to break the OSC and touch receives an empty string in oscin_callbacksInfo - as soon as we delete a couple of tracks the connection happens again - its hard to tell because the data seems to be coming over chunked but it feels like the formatting of the data coming over is breaking when it gets above a certain amount - doing some debugging today in case its a hardware issue but failing that would there be a way to increase the size of transferable data?

running latest versions of everything -

thanks

ben
benflock
 
Posts: 16
Joined: Thu Jun 13, 2013 12:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby benflock » Sun Sep 16, 2018 9:21 am

fixed our connection issues by building a filter into the TDA.py to only send info and data from tracks with a specific prefix in the track name - this streamlines everything massively reduces the amount of data being sent and its all working together again

b
benflock
 
Posts: 16
Joined: Thu Jun 13, 2013 12:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Sun Sep 16, 2018 2:28 pm

Sorry for slow reply. For some reason I haven't been getting notifications on this thread!

Looking into all issues posted since last update.

@benflock if you can share your set that breaks it would be a great help. Don't need audio data. Send to ivan@derivative.ca
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 151
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

PreviousNext

Return to Shared .tox Components

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests