Login | Register 
FEATURES
APPLICATIONS
DOWNLOADS
EDUCATION
BLOG
WIKI
FORUM
STORE

Cubase Sync with TouchDesigner

General discussion about anything TouchDesigner

Cubase Sync with TouchDesigner

Postby dinobose » Wed Jul 10, 2019 5:52 pm

Hello,

I was encouraged to post this here by Derivative support who offered some great advice.

Please let me know if you've had experiences using TD with Cubase to trigger the playback
---------------------------------------------

I am a producer/musician working with a visual artist who uses TD. We have worked out visual/video clips based on my songs and they are matching in length.

During live performances, we will use two laptops with USB ports.

-My DAW is Cubase, which I use to play the backing tracks live along with audio clips between songs. It's one long audio file and I press play once the entire set.

-Our goal is to press play on Cubase and it triggers his visual software to start.

-Both Audio and Visuals are already programmed to be in sync but that initial start must be perfectly sync'd via MIDI to keep things constantly in sync

-I was wondering if you could help with suggestions how we can link our laptops together via USB and accomplish this.

-Would I need some sort of Midi Clock Sync device which both laptops connect to to form the bridge? I could get MIDI to USB cables and connect to a MIDI Clock Sync box.

-Can this also be accomplished with a long Ethernet cable connected between laptops? (thankfully our laptops still have ethernet ports)


Thanks

Dino
dinobose
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 08, 2019 5:33 pm

Re: Cubase Sync with TouchDesigner

Postby Ivan » Thu Jul 11, 2019 5:29 pm

You can definitely send MIDI across devices using various external softwares. I've used https://www.tobias-erichsen.de/software/rtpmidi.html
In TD, a simple midiinCHOP or midiinDAT properly configured should get you the data you need.
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 242
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: Cubase Sync with TouchDesigner

Postby dinobose » Fri Jul 12, 2019 11:32 am

Hello Ivan,

I found that later yesterday after I posted this - i was searching all wrong.

Thanks so much for sharing the info...I'll pass on the ops instructions to my VJ.

I found the iConnectivity mio2 which was linked on rtpMIDI page. I will connect via the mio2 or ethernet.

Would you know if USB via mio2 or Ethernet cable between laptops would be better?

Thanks

Dino
dinobose
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 08, 2019 5:33 pm

Re: Cubase Sync with TouchDesigner

Postby Ivan » Fri Jul 12, 2019 1:31 pm

Not my area of expertise, but I would guess USB is better.
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 242
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: Cubase Sync with TouchDesigner

Postby dinobose » Fri Jul 12, 2019 2:05 pm

I went with the USB too...

I've been an IT mgr for years and I've seen countless Ethernet cable ends break and unstable/shaky laptop ethernet ports. I've never seen a USB cable end break.

:)
dinobose
 
Posts: 7
Joined: Mon Jul 08, 2019 5:33 pm


Return to General TouchDesigner Discussion

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 22 guests